Fondsnieuws November 2020

Fondsnieuws:

Bij de oprichting van het NHF in mei 2014 hadden we als doelstelling een minimaal fondsvermogen van 10 miljoen vastgesteld.  Met trots kunnen wij melden dat dit doel dit jaar is gerealiseerd. En dat is dankzij zowel nieuwe investeerders als bestaande deelnemers die hebben bijgestort.  Wat natuurlijk geholpen heeft is dat de spaarrente bij oprichting van het fonds al laag was maar nu tot nul is gereduceerd, en bij sommige banken bij saldi boven de € 250.000 zelfs negatief is geworden.

Over 2019 heeft het NHF een rendement na kosten gerealiseerd van 4,71 %. Voor dit jaar verwachten wij minimaal hetzelfde rendement en ook voor de toekomst ziet de rendementsverwachting er goed uit.

Bij de door het NHF verstrekte financieringen zijn er maar een handvol waar we af en toe aanmaningen moeten sturen.  Toch hebben wij onlangs helaas bij één financiering het veilingtraject moeten inzetten, dat is dan voor het eerst in 6,5 jaar.  Er waren wat achterstanden op deze financiering maar die liepen snel terug.  Bij het verstrekken van deze financiering met als onderpand een aantal beleggingspanden is ook verpanding van de huur overeengekomen.  Na diverse aanmaningen is gebruik gemaakt van dit pandrecht.  De huurders zijn aangeschreven en deze zijn de huur rechtstreeks gaan overmaken naar het NHF, hierdoor liep de achterstand goed terug.  Vervolgens is er echter door derden beslag gelegd op de beleggingspanden en is het NHF genoodzaakt geweest deze executie over te nemen, wat mogelijk is op basis van het recht van eerste hypotheek.  Gezien de overwaarde van de panden is het te verwachten dat bij veiling het gehele uitgeleende bedrag, rente en kosten verhaald kunnen worden.

Recente casus:

Een aannemingsbedrijf in regio Venlo koopt in 2018 een bedrijfspand en krijgt hiervoor een financiering bij een grote bank.  Omdat de aannemer in kwestie veel tijd in het verbouwen van dit pand stopt, valt de omzet van zijn bedrijf in dat jaar een stuk terug.  Vervolgens krijgt hij kans om een naast zijn eigen woning gelegen pand over te nemen. Hierin kunnen prima 2 appartementen gerealiseerd worden voor de verhuur. Ondanks de forse overwaarde op zijn eigen woning; de relatief geringe aanschafprijs; en potentiële waarde-creatie door opknappen van het aan te kopen pand krijgt hij van zijn huisbank geen financiering hiervoor.  Als reden wordt de lage omzet in 2018 aangevoerd.  Gelukkig weet hij via zijn eigen netwerk de weg naar het NHF te vinden en hebben wij binnen een paar weken een passende financiering kunnen aanbieden.

Heeft u vragen of opmerkingen over de ontwikkelingen binnen het NHF? Dan kunt u ten alle tijden contact met ons opnemen.


Met vriendelijke groet,
Leon Kersten

10 Miljoen!

Deel dit bericht

Nieuws

Het NHF bestaat 10 jaar

Op 2 mei 2014 is het NHF formeel opgericht, de eerste stortingen door de investeerders zijn eind mei binnengekomen en in juni is de eerste

10 Miljoen!
Casus

Rendement 2023

2023 is opnieuw een zeer succesvol jaar gebleken voor het NHF. De boekhouding voor het jaar is reeds geheel afgerond, maar moet nog door de