Fondsvermogen 16 miljoen

Aan het begin van het jaar was het fondsvermogen €11,4 miljoen,  deze maand zal het fondsvermogen €16 miljoen bedragen. Daarmee zal 2022 het jaar worden van de grootste fondsgroei sinds de oprichting in 2014.  Intussen hebben meer dan 55 investeerders hun weg gevonden naar het NHF.  Als blijk van hun tevredenheid over het rendement, heeft een grote meerderheid van de investeerders na de eerste inleg nog bijgestort. 

Nog steeds krijgen wij voldoende aanvragen financieringen binnen die voldoen aan de criteria van het NHF; het is daarom de verwachting dat het fonds nog verder zal groeien.

Indien de marktrente op het huidige niveau blijft, dus hoger dan waar wij aan gewend zijn geraakt,  dan zal ook het NHF de rentes hoogstwaarschijnlijk gaan verhogen. Wel moeten wij ervoor waken dat de financieringen draagbaar blijven voor diegenen die ze afsluiten.

Recente casus

Een ondernemer met een autogaragebedrijf komt helaas veel te vroeg te overlijden. Zijn echtgenote erft de BV waarin het pand is ondergebracht.  Zij verhuurt dit pand nu  gedurende enkele jaren aan degene die de zaak heeft overgenomen.  De bank die dit pand heeft gefinancierd heeft een beleidswijziging doorgevoerd waardoor zij geen autogarages meer financieren en zegt de lening dan ook op.  De achterliggende redenering van de bank is dat wij over 5- 10 jaar allemaal elektrisch rijden en dat er daarom geen toekomst is voor garage bedrijven — een mening die wij niet delen. Daarnaast zijn er ook andere bestemmingen mogelijk voor dit soort panden en blijft er dus een huurstroom in stand. 

Huurinkomsten zijn een redelijk deel van haar inkomen. Daarnaast heeft de weduwe ook nog inkomen uit haar eigen baan en daarom wil zij het pand graag aanhouden.  Behalve herfinanciering van de bestaande lening van bank is er nog een beperkt bedrag bijgefinancierd om het pand duurzamer te maken. In ruil hiervoor gaat de huurder een hogere huur betalen en is huurcontract verlengd. 

Weer een mooi voorbeeld van financieringen waarbij het NHF zijn toegevoegde waarde kan bewijzen

NHF

Deel dit bericht

Casus

Rendement 2022

Vorig jaar hebben wij het NHF een zeer succesvol jaar gehad. Het rendement over ditjaar is 5,1% geweest, en hiermee is dit al het derde

Nieuws

Fondsnieuws Januari 2023

De jaarcijfers moeten nog gecontroleerd worden, maar op basis van de boekhouding durven wij toch al een prognoserendement over 2022 af te geven van 5,1%