Fondsnieuws Januari 2023

De jaarcijfers moeten nog gecontroleerd worden, maar op basis van de boekhouding durven wij toch al een prognoserendement over 2022 af te geven van 5,1%

Uit een analyse van ING Nederland blijkt het gemiddelde rendement van aandelen over 2022 -/- 13% te zijn.  Een vergelijkbaar negatief rendement heeft ook wereldwijde obligaties getroffen. Kortom 2022 was een vrij dramatisch beursjaar.  Gezien de fors opgelopen aankoopprijzen van beleggingsvastgoed is ook daar al enkele jaren weinig rendement te behalen.  De spaarrente is gelukkig sinds kort niet meer negatief, maar een rente van rond de 1% (bij de kleinere spaarbanken) is ook niet om echt vrolijk van te worden.

Dus met een rendement van 5,1%  na kosten hebben wij een reden om trots te zijn. Bovendien is sinds de oprichting van het fonds in 2014 het rendement ook redelijk constant gebleven; en dat is precies wat wij met het oprichten van het NHF voor ogen hadden. 

Wij zijn 2022 gestart met een fondsvermogen van € 11,4 miljoen. Aan het einde van het jaar was dit gegroeid tot € 19,6 miljoen. Daarmee is in 2022 de grootste fonds groei gerealiseerd sinds de oprichting. Meer dan 60 investeerders hebben inmiddels hun weg gevonden naar het NHF.

Ondanks de hoge instroom van investeerders krijgen wij nog steeds via ons netwerk voldoende aanvragen financieringen binnen die voldoen aan de criteria van het NHF. 

Gezien de opgelopen marktrentes heeft het NHF per 1 november 2022 ook zijn rentetarieven wat verhoogd.  Hier zoeken wij steeds de balans tussen een goed rendement voor onze investeerders en rentetarieven (en aflossingen), die door onze geldnemers opgebracht kunnen worden.

Recent Casus

Een succesvol zorgondernemer wil een eigen pand kopen in plaats van huren.  Op een goede locatie in een middelgrote stad van Nederland heeft hij een mooi pand gevonden.  Het plan is om begane grond voor zijn eigen zaak te gebruiken en, gezien grote van het pand, de 1e etage aan derden te verhuren.  

Omdat de 1e etage bij aankoop van het pand nog niet verhuurd is wil zijn eigen bank maar ook andere vastgoedbanken deze aankoop niet financieren.  Aangezien de ondernemer de kosten koper en ruim 40% van de aankoopprijs met eigen middelen kan financieren vinden wij  financiering in dit geval wel verantwoord. Zeker ook vanwege het feit dat omzet / winst van zijn eigen onderneming ruim voldoende is om de lasten van financiering bij het NHF te voldoen.
Gezien locatie en kwaliteit pand mag het geen probleem zijn om de 1e etage goed extern te verhuren.  Als extra zekerheid is in offerte opgenomen dat toekomstige huurcontracten (ook die met zijn eigen bedrijf) verpand worden aan het NHF.

Weer een mooi voorbeeld van financieringen waarbij het NFH zijn toegevoegde waarde kan bewijzen.

Deel dit bericht

Casus

Rendement 2022

Vorig jaar hebben wij het NHF een zeer succesvol jaar gehad. Het rendement over ditjaar is 5,1% geweest, en hiermee is dit al het derde

Nieuws

Fondsnieuws Januari 2023

De jaarcijfers moeten nog gecontroleerd worden, maar op basis van de boekhouding durven wij toch al een prognoserendement over 2022 af te geven van 5,1%